Koken
Maaltijd bereiden, hoe doe ik het juist?
- Was altijd eerst goed de handen met water en zeep.
- Doe de voorbereidende werkzaamheden.
- Bereid de warme maaltijd.
- Was zo nodig af en ruim alles op.
Werktechniek
Houd rekening met dieet en voedingsgewoonten van zorgvrager. Gebruik daarbij indien nodig een kookboek. Gebruik gescheiden planken bij het snijden van vlees en groenten. Houdt u rekening met het scheiden van rauwe producten en klaargemaakt eten. Verhit voedsel snel door en door.
Arbo-tips
Werktactiek:
- Doe de voorbereidende werkzaamheden zo mogelijk zittend.
- Zet zware en veelgebruikte pannen op een goed bereikbare plaats in de kast.
- Gebruik de voorste branders van het fornuis wanneer er geen sprake is van kleine kinderen.
- Zorg dat pannen veilige handgrepen hebben.
Werktechniek:
- Werk in een rustig tempo en vermijd het gebruik van onnodige kracht door niet in de handgrepen van messen, en keukengerei te knijpen.
- Werk tijdens het snijden en roeren met de elleboog dichtbij de romp.